Ouderen

Qìgong is goed voor iedere beoefenaar, maar het is niet voor niets dat Shàolín in veel teksten benadrukt hoe belangrijk het is om op oudere leeftijd met deze materie bezig te zijn. Wie Qìgong beoefent volgens de aangeleerde principes, waarvan "aarden" en "loslaten" enkele van de belangrijkste zijn, staat letterlijk stevig op de grond. Het is het tegendeel van zweverig bezig zijn. In verschillende wetenschapppelijke publicaties is aangetoond dat het beoefenen van Qìgong en/of Tàijí werkt als valpreventie. Dat is niet verwonderlijk; men leert om aandacht te hebben voor staan, onderscheid maken tussen rechts en links, vol (daar waar het gewicht is) en leeg, het ervaren van Yin en Yáng aspecten in het lichaam, zoals hard en zacht. We brengen ook een aantal specifieke oefenseries uit de Chinese gezondheidszorg. die gericht zijn op behandeling cq voorkoming van een aantal bij ouderen veel voorkomende klachten aan nek, rug, gewrichten en dergelijke. Aan de hand van "oefenkaarten" kan de deelnemer ook thuis hieraan werken. 

Voor veel mensen is Qìgong beoefenen een totaal nieuwe beleving. Een dame die op een leeftijd van 85 op les was gekomen, riep na een paar weken uit: "Oh, dat ik op mijn leeftijd nog zoveel nieuws kan leren!' Ze bleef op les tot haar overlijden op 95-jarige leeftijd. Denk dus niet te snel; dat is niets voor mij, want ik ben te oud. Niemand is te oud om Qìgong te doen

Wilt u nog meer lezen over wat Qìgong is, vraag dan ons gratis e-boek "Introductieboekje Shàolín Qigong" aan. U vindt het in onze webwinkel onder e-boeken voor de prijs van € 0,00.  Klik op bestellen, waardoor het in de Winkelwagen komt. U rondt de bestelling verder af door uw gegevens in te vullen en te verzenden. U ontvangt het boekje op uw e-mailadres. U kunt het inzien op uw computer of tablet, maar u kunt het ook uitprinten, zodat u het op papier hebt.